2. Fleks-tillægsaftale
Som arbejdsgiver kan du med fordel lave en fleks-tillægsaftale som supplement til den aftale, I indgår med Jobcentret i VITAS. En tillægsaftale vil sikre en klar forventningsafstemning samt skriftlige aftaler og løbende fokus på udvikling i ansættelsen. Du finder også skabelonen på www.star.dk
Download skabelon til fleks-tillægsaftale (word)
3. Arbejdsskadeforsikring
Det er lovpligtigt for alle virksomheder at tegne arbejdsskadeforsikring; også selvom der endnu ikke er blevet ansat andre medarbejdere end ejeren. Man tegner en arbejdsskadeforsikring, så man er sikret, hvis man skulle komme til skade i arbejdstiden. Forsikringen dækker ved både ulykker og erhvervssygdomme.
Læs mere om arbejdsskadeforsikring på virksomhedsguiden.dk
4. Løn og pension
Du betaler løn for den intensive arbejdstid, og den ansatte suppleres op af kommunen i et såkaldt fleksløntilskud.
Jobcentret vurderer den intensive arbejdstid på baggrund af det antal timer, medarbejdere kan arbejde, sammenholdt med de øvrige hensyn, der eventuelt skal tages – fx ekstra pauser, langsommere arbejdstempo og lignende.
Medarbejderen er ansat efter samme overenskomst og under samme lønmodtagerlovgivning som øvrige medarbejdere. Det betyder:
- Hvis din virksomhed er overenskomstdækket, skal løn og arbejdsvilkår fastsættes efter de kollektive overenskomster. Du skal indbetale til pension for de intensive arbejdstimer din ansatte i fleksjob bidrager med.
- På virksomheder, der ikke er dækket af overenskomst, fastsættes løn og arbejdsvilkår efter aftale mellem den ansatte og arbejdsgiveren. Såfremt der er en relevant, sammenlignelig overenskomst, tages der udgangspunkt i denne. Det betyder, at såfremt der er pension i den sammenlignelige overenskomst, så er dette udgangspunktet.
Hvis din medarbejder eksempelvis går op i tid, betaler du for den ekstra arbejdsindsats. Via eIndkomst bliver medarbejderens fleksløntilskud fra kommunen automatisk reguleret hver måned, men ved større og/eller permanente ændringer i arbejdstiden bør man informere jobcentret.
5. Lønberegner (den ansattes samlede løn)
Lønberegneren viser den ansattes samlede indtægt i et fleksjob, der består af en løn fra arbejdsgiver og et fleksløntilskud fra kommunen, der beregnes ud fra lønnen.
Medarbejderen kan højest få udbetalt en samlet indtægt, der svarer til lønnen på fuld tid i den pågældende stilling. Det er derfor, at du som arbejdsgiver skal indmelde denne i VITAS ved opstarten af fleksjobbet. Fleksløntilskuddet reduceres, når løn og fleksløntilskud tilsammen overstiger den fulde løn.
6. Sygdom og indberetning
Arbejdsgiver får sygedagpengerefusion fra første sygedag for fleksjobansatte, hvis arbejdsgiver udbetaler løn under fravær. Sygdom skal indberettes på virk.dk ligesom for ordinært ansatte.
7. Lov om forbud mod forskelsbehandling
Ansatte i fleksjob kan være omfattet af Lov om forbud mod forskelsbehandling, fordi de kan have et handicap. Du skal være opmærksom på, at du i den forbindelse ikke må undlade at ansætte en ny medarbejder med begrundelse i handicappet, med mindre det er fordi pågældende ikke er kompetent, egnet eller disponibel til at udføre de væsentligste funktioner i den konkrete stilling.
Læs her mere om, hvad du skal være opmærksom på vedrørende ansættelse for at leve op til l Lov om forbud mod forskelsbehandling
Jobcentrets opfølgning på fleksjob
Efter 2½ år er kommunen forpligtiget til at lave den første opfølgning på fleksjobbet ved at kontakte medarbejderen, som er i fleksjob. Vi anbefaler, at virksomheden deltager i opfølgningen, så man kan få øje på nye muligheder, og der kan findes løsninger på eventuelle udfordringer.
Få mere at vide om jobcentrets lovpligtige opfølgning